حالا دیگر بیشتر زمان ما پای لپتاپها و موبایلها میگذرد. کسبوکارهای باهوش خیلی سریع متوجه این موضوع شدهاند و حالا در دنیای دیجیتال به دنبال مشتریهای تازه میگردند. اگر میخواهید بدانید دیجیتال مارکتینگ چیست؟ چهطور به رشد شرکت شما کمک میکند و چه انواعی دارد تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
راهنمای دیجیتال مارکتینگ: جذب مشتریان در دنیای دیجیتال
به طور کل بازاریابی دیجیتال به هر نوع بازاریابی اطلاق میشود که در فضای آنلاین صورت میگیرد. اگر بخواهیم بدانیم بازاریابی دیجیتال چیست، در ابتدا باید بدانیم بازار یابی چیست. بازاریابی یک فرایند پویا است که در طی آن شرکتها و کسبوکارهای مختلف با استفاده از ابزارها و تکنیکهای گوناگون با مشتری خود ارتباطی قوی میسازند و برای او ارزشی تازه خلق میکنند. در نتیجه مشتری هم برای کسبوکار ارزش خلق میکند.
معمولاً وقتی صحبت از بازاریابی و اینکه دیجیتال مارکتینگ چیست به میان میآید ذهن افراد بیشتر به سمت فروش کشیده میشود؛ اما بازاریابی چیزی بیشتر از فروش صرف است. بازاریابهای حرفهای به شرکتها کمک میکنند تا خواستهها و نیازهای مشتری خود را درک کرده و محصولات خود را با آن تطبیق دهند. در نهایت با ارائۀ مناسبترین محصول در مناسبترین زمان و مکان، شرکت به سودآوری میرسد.
تا همین چند سال پیش بازاریابیها تنها به شکل سنتی انجام میشدند. تبلیغات چاپی؛ مانند تراکتها و روزنامهها، تبلیغ در بیلبوردها، تبلیغ در رادیو و تلویزیون و به طور کل هر نوع بازاریابی آفلاین در این دسته از بازاریابیها قرار میگیرد. اما با ظهور فناوریهای مدرن و اینترنت بازاریابی دیجیتال شکل گرفت که از ابزارهای دیجیتال برای تحقق اهداف خود بهره میگیرد. پس در پاسخ به سؤال دیجیتال مارکتینگ چیست؟ میتوانیم به طور خلاصه بگوییم، بازاریابی با ابزارهای دیجیتال.
تفاوت بازاریابی سنتی با دیجیتال مارکتینگ در چیست؟
همانطور که پیشتر و در توضیح دیجیتال مارکتینگ چیست اشاره کردیم، بازاریابی سنتی به اشکال آفلاین و غیردیجیتال بازاریابی گفته میشود. بازاریابی سنتی به نسل قبلی بازاریابی برمیگردد؛ اما بههیچوجه منسوخ شده یا بیفایده نیست. اشکال سنتی بازاریابی مزایای قابلتوجهی برای برندها دارند که باعث میشود همچنان کاربرد داشته باشند.
بازاریابی سنتی بهیادماندنیتر است. برای مثال بیلبوردی که هر روز در مسیر خود از محل کار به خانه میبینید بیشتر در ذهن شما باقی میماند تا یک پست اینستاگرامی که تنها چند ثانیه در مقابل چشمان شما قرار میگیرد. بازاریابی سنتی میتواند کاملاً سرگرمکننده و جالب باشد و مخاطب معمولاً خیلی راحت آن را درک و هضم میکند.
مزایای بازاریابی دیجیتال چیست؟
باتوجهبه آنکه بازاریابی سنتی همچنان کاربرد دارد، مزایای دیجیتال مارکتینگ چیست که تا این حد آن را محبوب کرده است؟
- هزینۀ کمتر
- امکان ردیابی و بررسی میزان تأثیرگذاری
- امکان تغییر سریع استراتژی
- ایجاد تعامل دوطرفه با مشتری
اما اگر میخواهید بدانید شیرینترین مزیت برای بازاریابی آنلاین چیست به سراغ کامنتهای پستهای شبکههای اجتماعی بروید. میتوانید با خواندن نظرات و بازخوردهای مخاطبان خیلی سریع به تصویری که از برند شما ایجاد شده و وضعیت محصولات خود پی ببرید.
وجود دیجیتال مارکتینگ برای تمامی کسبوکارها چه لزومی دارد؟
یکی از بزرگترین سؤالهایی که در مورد بازاریابی آنلاین وجود دارد این است که آیا این شیوه از بازاریابی برای تمام کسبوکارها مناسب است و مزایای بازاریابی دیجیتال چیست؟ دیجیتال مارکتینگ میتواند برای هر کسبوکاری مفید و کاربردی باشد. نکته مهم در مورد استفاده از بازاریابی دیجیتال این است که استراتژیهای بازاریابی و کانالهای بازاریابی خود را با توجه به نوع کسبوکاری که دارید انتخاب کنید.
اگر کسبوکاری هستید که محصولات یا خدمات خود را به سایر کسبوکارها میفروشید (B2B)، بازاریابی شما بیشتر بر نشان دادن ویژگیهای محصول متکی خواهد بود. برای مثال شما باید نشان دهید محصول شما تا چه اندازه به افزایش بازدهی و رشد شرکتها کمک خواهد کرد. تبلیغات کلیکی در شبکههای اجتماعی مانند لینکدین، سئوی سایت و ایمیل مارکتینگ از محبوبترین انواع روش های دیجیتال مارکتینگ برای کسبوکارهای B2B هستند.
از طرف دیگر اگر کسبوکار شما با افراد سروکار دارد (B2C) میتوانید بر مزیتهایی که محصول شما در مقایسه با سایر محصولات در دسترس دارد، تکیه کنید. برای مثال ممکن است محصول شما باکیفیتتر، ارزانتر یا بهروزتر از دیگران باشد. شبکههای اجتماعی مانند اینستاگرام و فیسبوک از جمله محبوبترین کانالها برای بازاریابی این نوع کسبوکارها هستند.
در نهایت فارغ از نوع کسبوکار شما، اگر بدانید فرایند صحیح دیجیتال مارکتینگ چیست میتوانید با کمک آن کسبوکار خود را بهبود ببخشید. ایجاد محبوبیت بیشتر، شناخته شدن در بین مخاطبان، نرخ بازگشت سرمایه بهتر و فروش بیشتر از جمله اهدافی هستند که با بازاریابی دیجیتال محقق میشوند.
انواع کانالهای دیجیتال مارکتینگ کداماند؟
بازاریابی دیجیتال از طریق ابزارها و کانالهای مختلفی تحقق پیدا میکند که باتوجهبه سابقه، بودجه، اندازه و اهداف شرکت تعیین میشود. در ادامه به شما خواهیم گفت مهمترین کانالهای دیجیتال مارکتینگ چیست:
- بهینهسازی موتورهای جستجو (SEO): مجموعهای از روشها که باعث میشوند، مقالات و صفحات یک سایت رتبه بهتری در نتایج موتورهای جستجو مانند گوگل به دست بیاورند.
- بازاریابی شبکههای اجتماعی (SMM): به طور متوسط، در سراسر جهان مردم دو ساعت از وقت خود را در هر روز در شبکههای اجتماعی سپری میکنند. بازاریابی شبکههای اجتماعی یکی از انواع دیجیتال مارکتینگ است که به تعامل دوسویه و ارتباط اثربخش با مشتریهای هر برند منجر میشود.
- بازاریابی محتوا (Content Marketing): در این شیوه از بازاریابی، هر برند محتواهای مختص به خود را در رسانههایی که به خود او متعلق است منتشر میکند. برندها با تولید محتوا اهداف مختلفی را مانند افزایش آگاهی از برند، ایجاد وفاداری در مشتریان و بالا رفتن میزان فروش دنبال میکنند.
- بازاریابی همکاری در فروش (affiliate marketing): در این نوع بازاریابی یک ناشر مستقل با روشهایی مانند تولید محتوا محصولات و خدمات مختلف را به مخاطبان خود معرفی کرده و با فروش محصولات از طریق لینکهای وابسته مقداری کمیسیون دریافت میکند. برای این نوع بازاریابی معمولاً شبکههایی استفاده میشود که ناشران و تبلیغکنندگان را به یکدیگر متصل کرده و از پرداختها مراقبت میکنند.
- ایمیل مارکتینگ: در بازاریابی با ایمیل از ارسال ایمیل برای ایجاد مشتریهای جدید و حفظ ارتباط با مشتریهای قدیمی استفاده میشود. ارسال ایمیل باید به صورت استراتژیک و با تکنیک های دیجیتال مارکتینگ مناسب انجام شود تا نتیجۀ مطلوبی داشته باشد.
- حمایت مالی از محتوا: حتی کسانی که نمیدانند آنلاین مارکتینگ چیست نام حامی مالی یا اسپانسر را شنیدهاند. برندها میتواند از یک محتوا که با برند آنها هماهنگ است حمایت مالی کنند. برندها در ازای حمایت مالی از محتواهایی که به صورتهای مختلف مانند پادکست یا ویدئو تولید میشوند، از منافع تبلیغاتی بهرهمند میشوند.
- تبلیغات پرداخت بهازای کلیک (PPC): سئو راه بسیار مطمئنی برای دریافت ترافیک سایت است؛ اما برای رسیدن به حداقل ترافیک مورد نیاز، شما به چند ماه زمان نیاز خواهید داشت. در مقابل اگر بخواهید بدانید برای دریافت ترافیک بیشتر، سریعترین راه دیجیتال مارکتینگ چیست؛ ما تبلیغات PPC را به شما معرفی میکنیم. این تبلیغات که در فیسبوک، توییتر، لینکدین و گوگل انجام میشود و شما باید بهازای هر بار کلیک بر روی تبلیغتان پول پرداخت کنید.
سه روش اساسی در دیجیتال مارکتینگ
منظور از بازاریابی همسان (native marketing) چیست؟
ما همیشه با انواع اطلاعات و تبلیغات بمباران میشویم. ما دیگر محل تبلیغات و بنرهای تبلیغاتی سایتها را از حفظ هستیم. این موضوع باعث شده است که به طور ناخودآگاه محل تبلیغات را بشناسیم و چشم ما دیگر محتوای تبلیغاتی مانند بنرهای تبلیغاتی در سایتها یا پیجهای مختلف گذاشته شده است را نبیند.
بگذارید ببینیم راهحل دیجیتال مارکتینگ چیست؟ اگر میخواهید محتوای تبلیغ بهجای یک تبلیغ مزاحم، بخشی طبیعی از تجربة کاربر به نظر برسد، میتوانید از بازاریابی همسان استفاده کنید. بازاریابی همسان نوعی از تخصص های دیجیتال مارکتینگ است که در آن تلاش میشود بازیابی با سایر محتوای پلتفرم مورد استفاده همسان شود و در واقع بهنوعی بخشی از محتوای روزانة پلتفرم باشد.
ویژگی اصلی تبلیغات همسان
در بازاریابی همسان، تبلیغ با محتوای ارگانیک پلتفرم یا رسانهای که در آن ظاهر میشود ترکیب خواهد شد. محتوای تبلیغ بهگونهای طراحی میشود که ظاهر و احساسی شبیه به محتوای اطراف ایجاد کند، تا تجربۀ کاربر را مختل نکند.
جایگاه تبلیغات همسان
بازاریابی همسان میتواند اشکال مختلفی مانند محتوای حمایت شده، پستهای تبلیغاتی، تبلیغات درون فید و محتوای توصیه شده داشته باشد. کلید موفقیت در این نوع از بازار یابی، ایجاد محتوایی است که با قالب، لحن و سبک پلتفرم هماهنگ باشد و برای مخاطب ارزش قائل شود.
برایآنکه دقیقاً بدانید جایگاه بازاریابی همسان در دیجیتال مارکتینگ چیست باید مزایای استفاده از آن را بدانید. بازاریابی همسان اغلب در تبلیغات دیجیتال استفاده میشود، بهویژه در پلتفرمهای رسانههای اجتماعی، جایی که میشود این محتوا را از تمام محتواهای دیگر متمایز کرد.
بازاریابی درونگرا و برونگرا چه تفاوتی دارند؟
بازاریابی درونگرا و برونگرا در واقع دو رویکرد متفاوت از بازاریابی هستند. باتوجهبه نوع کسبوکار، نوع محصول و ابعاد دیجیتال مارکتینگ هر کدام از این دو رویکرد مورد استفاده قرار میگیرد. برای انتخاب رویکرد مناسب باید ببینیم تفاوت رویکرد درونگرا و برونگرا در دیجیتال مارکتینگ چیست؟
در بازاریابی برونگرا به طور معمول تبلیغات به شکل برونگرا انجام میشوند؛ مانند تبلیغ مستقیم یک محصول. اما تبلیغات درونگرا بیشتر برای محصولاتی مورد استفاده قرار میگیرد که نیاز به تبلیغ به شکلی غیرمستقیم و متناسب با نیاز مخاطب دارند. تمرکز در چنین تبلیغاتی بیشتر تولید محتوای مفید و بهدوراز زورگویی برای خرید و تبلیغ مستقیم است.
تفاوت اصلی بین بازاریابی درونگرا و برونگرا در نحوه جذابیت آنها برای تیپهای شخصیتی مختلف است. بازاریابی درونگرا تمایل بیشتری به عدم بیان مستقیم و تمرکز بر اعتماد و اعتبار دارد، درحالیکه بازاریابی برونگرا بیشتر بر ایجاد هیجان و فوریت متمرکز است.
هر دو رویکرد میتوانند بسته به مخاطب هدف و محصول یا خدماتی که به بازار عرضه میشود، مؤثر باشند. برای کسبوکارها مهم است که مخاطبان هدف خود را درک کنند و رویکردی را انتخاب کنند که بهاحتمال زیاد با کاراکتر مخاطبین و محصولات آنها همخوانی داشته باشد.
برای این که بهتر بتوانید این دو مفهوم را درک کنید، دو نمونه شاخص را به شما معرفی می کنیم. در نوع بازاریابی برونگرا، چک اینترنتی خدمتی جدید بود که نتوانسته بود به درستی خود را معرفی کند. البته تا زمانی که بلوباکس با ایده چکنو توانست آن را به خوبی جا بیاندازد. برای مشاهده نمونه تبلیغات مربوط به حوزه بازاریابی درونگرا نیز حتما کمپینِ بیمه مجتمعهای مسکونی بیمه پاسارگاد را ببینید.
به چه کسی دیجیتال مارکتر میگویند؟
حال که میدانیم دیجیتال مارکتینگ چیست و با ابعاد آن آشنا هستیم، وقت آن رسیده که بدانیم دیجیتال مارکتر کیست. یک دیجیتال مارکتر مسئولیت طراحی، اجرا و نظارت بر کمپینهای تبلیغاتی دیجیتال مانند PPC، کمپینهای محتوایی و کمپین سئو را در همکاری با سایر اعضای تیم بازاریابی برعهده دارد. کمپینها و استراتژیهای بازاریابی باید بر اساس نیاز و اهداف برند شکل بگیرد. عملکرد تمام کانالهای بازار یابی دیجیتال به طور دائم بررسی شود.
یک دیجیتال مارکتر موفق باید از انواع بازاریابی آگاه باشد تا تأثیر کمپینهای خود را بیشتر کند. برای مثال باید بداند که راه اثرگذاری بهتر بازاریابی تلفنی یا تله مارکتینگ چیست. مهارتهای زیر بهعنوان تواناییهای کلیدی برای یک بازاریاب حرفهای در نظر گرفته میشود:
- دانستن اصول دیجیتال مارکتینگ
- توانایی برنامهریزی و مدیریت زمان
- داشتن دانش کافی در زمینههای مختلف مرتبط با بازاریابی
- بهروز بودن و داشتن آگاهی از آخرین روشها و اخبار آنلاین مارکتینگ
- مهارت در تحلیل و ارائه نتایج
- توانایی کار با ابزارهای مرتبط
آژانس دیجیتال مارکتینگ چیست؟
رویکرد شرکتها و برندهای مختلف نسبت به دیجیتال مارکتینگ متفاوت است. برخی شرکتها ترجیح میدهند بخش دیجیتال مارکتینگ خودشان را داشته باشند و تمام استراتژیها و مسئولیتهای دیجیتال مارکتینگ را درون شرکت خود انجام دهند. برخی دیگر از شرکتها که به علل مختلف مانند محدودیت بودجه برای استخدام نیروهای دیجیتال مارکتر یا اجرای محدود کمپینهای بازاریابی ترجیح میدهند فعالیتهای بازاریابی خود را برونسپاری کنند. البته شرکتهایی هم هستند که از ترکیب این دو شیوه استفاده میکنند.
شرکتهایی که تصمیم میگیرند فعالیتهای مارکتینگ را به شرکت دیگری واگذار کنند به سراغ یک آژانس دیجیتال مارکتینگ میروند. اما آژانس دیجیتال مارکتینگ چیست؟ این آژانسها با کمک جدیدترین ابزارها و روشها به برندسازی و افزایش فروش شرکتها کمک میکنند. آنها وظیفۀ اجرای کمپینهای مختلف را برعهده میگیرند و در بازارهای زمانی مشخص نتایج خود را به شکل گزارشهای مشخص و دقیق به کارفرما ارائه میکنند.
آژانس دیجیتال مارکتینگ چه خدماتی را به کسبوکارها ارائه میدهد؟
یک آژانس دیجیتال مارکتینگ معتبر و حرفهای میتواند در کمترین زمان فرصتهای رشد و بازاریابی فراوانی را برای برندها ایجاد کند و آنها را به اهداف خود نزدیک کند. ایجاد کمپینها، اجرای آنها و نظارت در آنها از جمله خدمات این آژانسها هستند. انتخاب آژانس بازاریابی مناسب هم اهمیت بسیاری در کسب نتیجۀ مناسب خواهد داشت.
معیارهای انتخاب آژانس تبلیغاتی چیست؟
اگر قصد برونسپاری کمپینهای بازاریابی خود را دارید، بهتر است در انتخاب آژانس عجله نکنید. ابتدا ببینید ویژگیهای مورد نظر شما در یک آژانس دیجیتال مارکتینگ چیست. در جلسات ابتدایی، مطمئن شوید که آژانس از فرهنگ سازمانی و صدای برند شما آگاه است. یک کمپین بازاریابی موفق باید با برند شما در هماهنگی کامل باشد. همچنین یک آژانس معتبر باید با شفافیت کامل با شما برخورد کند و گزارشهای دقیق و واضح ماهانه ارائه کند تا تعامل صحیحی بین شما شکل بگیرد.
آژانس دیجیتال مارکتینگ بلوباکس یکی از موفقترین فعالین اینحوزه است. تولید تبلیغات و محتوای شاخص در کلاس جهانی نشاندهنده توانمندیهای این آژانس میباشد. از سویی دیگر در فهرست مشتریان این آژانس اسامی بزرگی مانند دیجی کالا، همراه اول، ال جی، بانک ملی ایران، سامسونگ و ... به چشم میخورد که نشاندهنده قدرت بلوباکس در جلب اعتماد و رضایت مشتریانش است.
انواع زمینههای دیجیتال مارکتینگ کداماند؟
حتی اگر خود شما در زمینه دیجیتال مارکتینگ فعال نباشید برای اینکه بتوانید با یک آژانس دیجیتال مارکتینگ در ارتباط باشید، باید برخی اصطلاحات این حوزه را بشناسید. شناخت این اصطلاحات به شما به درک بیشتر اینکه دیجیتال مارکتینگ چیست کمک میکند.
- محتوا:
همانطور که میدانید یکی از شیوههای محبوب بازاریابی با نام بازاریابی محتوایی شناخته میشود. محتوا ممکن است که یک متن، تصویر، ویدئو یا صدا باشد که بهمنظور ایجاد احساسی خاص در مخاطب تولید میشود. تولید محتوا بخشی اساسی از بازاریابی محتوا است.
- نیچ:
هر کسبوکار مشتریهای مخصوص به خود را دارد. نیچ مارکتینگ (Niche Marketing) نوعی استراتژی کمهزینه است که بر قسمت خاصی از بازار که بیشترین مشتریهای شما در آن قرار دارند متمرکز میشود تا بتوانید نیاز آن قشر خاص را برطرف کنید.
- نرخ تبدیل:
شاید کلمۀ نرخ تبدیل (Conversion Rate) را در گزارشهای بازاریابی دیجیتال زیاد ببینید. نرخ تبدیل یک عدد بر حسب درصد است که نشان میدهد چه تعداد از بازدیدکنندگان شما اقدام مورد نظر شما (مثل خرید یا پر کردن فرم) را انجام دادهاند.
- بازاریابی مجدد:
اگر یک شیوه بازاریابی برای شما مفید نبود یا بعد از مدتی کارایی خود را از دست داد به بازاریابی مجدد (Remarketing) نیاز پیدا خواهید کرد. یعنی باید بار دیگر با روشی تازه و تغییر استراتژیهای قبلی بازاریابی کنید.
چطور کمپین دیجیتال مارکتینگ ببندیم؟
قبل از آنکه بدانید طریقه بستن کمپین دیجیتال مارکتینگ چیست، باید آگاه باشید که اجرای کمپینهای دیجیتال مارکتینگ باتوجهبه جزئیات و اهداف ممکن است برای هر برند تفاوتهایی داشته باشد. برای اجرای یک کمپین موفق باید قبل از هر چیز اهداف خود را بشناسید. آیا میخواهید یک محصول جدید به بازار معرفی کنید یا قصد دارید فروش محصولات قبلی خود را افزایش دهید؟ شاید هم میخواهید آگاهی مخاطبان را نسبت به برند خود افزایش دهید.
بعد از تعیین هدف باید کانال مناسب را انتخاب کرده و کمپین خود را راهاندازی کنید. نکته مهم این است که دائماً کمپین خود را بررسی کنید تا ببینید چهقدر به اهداف خود نزدیک شدهاید. برای مثال اگر میخواهید آگاهی مردم از برند خود را افزایش دهید، باید ببینید چهقدر از هشتگهای مورد نظر شما استفاده شده و تعداد کامنتها یا به اشتراکگذاریها چهقدر بوده است.
کمپین شما باید در یک زمان مشخص و محدود اجرا شود و حتماً نتایج آن تحلیل شود. اگر وبسایت دارید و میخواهید برای آن ترافیک بگیرید، حتماً قبل از شروع کمپین صفحات فرود خود را بهینه کنید.
آنچه در این مقاله آموختید
۱. بازاریابی یا مارکتینگ چیست؟
بازاریابی پروسهای است که در طی آن شرکتها با کمک ابزارهای مختلف با مشتریان خود ارتباط برقرار کرده و محصول خود را معرفی میکنند.
۲. بازاریابی دیجیتال چیست؟
بازاریابی دیجیتال به بازاریابی گفته میشود که از طریق اینترنت و ابزارهای دیجیتال انجام میشود.
۳. آژانس دیجیتال مارکتینگ چیست؟
آژانس دیجیتال مارکتینگ، شرکتی است که با کمک ابزارهای متنوع فرایند دیجیتال مارکتینگ را برای کسبوکارهای مختلف انجام میدهد.
۴. تله مارکتینگ چیست؟
تله مارکتینگ یا بازاریابی تلفنی یکی از انواع روشهای بازاریابی است که با تلفن انجام میشود.