آیا از قدرت ویرانکننده محتوای ضعیف در دور کردن مشتریان از برند و کاهش نرخ بازگشت سرمایه تبلیغات اطلاع دارید؟ بهتر است بدانید که طبق آماری که شرکت eConsultancy منتشر کرده، محتوای ضعیف برای شرکتهای B2B سالانه رقمی در حدود 50 میلیارد دلار هزینه خواهد داشت! با فرض اینکه این شرکتها 40 درصد از اقتصاد را تشکیل بدهند، با یک حسابوکتاب سرانگشتی میتوان گفت که هزینه تولید محتوای بیکیفیت برای یک جامعه به 90 میلیارد دلار در سال میرسد! این زیانهای مالی بزرگ بهوضوح نشان میدهند که تولید محتوای باکیفیت به همراه بازاریابی استراتژی محتوا تا چه اندازه برای کسبوکارها اهمیت دارد.
بدون داشتن تفکر استراتژیک در حوزه محتوا نمیتوان به نتایج جالبی دست پیدا کرد. اما نگران نباشید ما در این مقاله قصد داریم یک چارچوب عالی را برای تدوین استراتژی بازاریابی محتوا به شما معرفی کنیم که به کمک آن میتوانید مشتریان فعلی خود را حفظ کنید و نرخ تبدیل کمپینهای تبلیغاتیتان را تا حد زیادی بالا ببرید. پس با ما همراه باشید تا در ادامه به شما بگوییم که استراتژی محتوا چیست، چرا کسبوکار شما به یک استراتژی بازاریابی محتوا نیاز دارد و برای تدوین این نوع استراتژی کسب وکار باید چه گامهایی بردارید.
استراتژی بازاریابی محتوا چیست؟
استراتژی بازاریابی محتوا به فرایند برنامهریزی، خلق، انتشار، مدیریت و نظارت بر محتوا گفته میشود. یک استراتژی بازاریابی محتوای عالی، مخاطبان هدف را جذب و درگیر خود میکند، به نیازهای آنها پاسخ میدهد و در عین حال به پیشبرد اهداف تجاری کسبوکار نیز کمک میکند.
برای مثال فرض کنید یکی از اهداف کسبوکار شما افزایش آگاهی از برندتان است. برای تحقق این هدف، میتوانید از یک استراتژی محتوا که بر بهینه سازی موتورهای جستجو یا سئو (SEO) تمرکز دارد استفاده کنید تا احتمال دیده شدن وبسایتتان را در صفحات نتایج موتور جستجو (SERPs) افزایش بدهید و از این راه ترافیک بیشتری را به سمت وبسایت خود هدایت کنید و فرصتی برای معرفی کالا یا خدماتتان به مشتریان جدید به دست بیاورید.
اگر در ابتدای راه انداختن کسبوکار جدید خود هستید ممکن است تصور کنید که داشتن یک استراتژی بازاریابی محتوا در ابتدای کار چندان ضروری نیست؛ اما باید در نظر داشته باشید که تولید محتوای باکیفیت میتواند نقش ارزشمندی در ایجاد اعتماد با مخاطبان جدید و موفقیت تبلیغات کسب و کارها در بلندمدت ایفا کند.
برای مطالعه بیشتر این مقاله را بخوانید:
تبلیغات کسب و کار؛ از زبان باتجربهترین مشاوران تبلیغاتی
اگر با مراحل سفر مشتری آشنا باشید احتمالا میدانید که یک استراتژی بازاریابی محتوا، پایه و اساس مراحل «جذب و شگفتزده کردن» مشتریان در طول سفرشان محسوب میشود و بر اساس چارچوب بازاریابی درونگرا (Inbound Marketing) بنا شده است.
اما کاربرد تولید محتوا صرفا به جذب مشتریان بالقوه محدود نمیشود؛ بلکه میتوانید از این استراتژی برای توانمندسازی فروش و افزایش رضایت مشتریان فعلی نیز استفاده کنید. علاوه بر این، از آنجایی که بیش از 70 درصد از بازاریابان بهطور فعال در بازاریابی محتوا سرمایهگذاری میکنند، تدوین یک استراتژی بازاریابی محتوا مناسب برای پیشی گرفتن از رقبا امری حیاتی خواهد بود.
چرا بازاریابان به ایجاد یک استراتژی بازاریابی محتوا خوب نیاز دارند؟
مهم نیست چه شرکتی دارید یا در چه صنعتی کار میکنید؛ اگر میخواهید در مسیر دیجیتال مارکتینگ موفق باشید، قطعا به یک استراتژی بازاریابی محتوا نیاز پیدا میکنید. اما در ادامه به بعضی از دلایل آن اشاره میکنیم.
-
همسو کردن اهداف تیم بازاریابی
یک استراتژی بازاریابی محتوا تضمین میکند که همه افراد در تیم بازاریابی، اهداف کلی و اهداف خاص کسبوکار را درک میکنند. زمانی که تولیدکنندگان محتوا، مدیران رسانههای اجتماعی، نویسندگان و سایر اعضای تیم روی اهدافی مثل آگاهی از برند، جذب لید یا مشتری راغب (Lead) یا تعامل با مشتری همسو عمل کنند، هر محتوایی را که تولید میکنند بهطور مداوم از این اهداف پشتیبانی میکند. به این ترتیب شانس دستیابی به نتایج ملموس افزایش مییابد.
افراد متخصص در حوزه دیجیتال مارکتینگ، استراتژی بازاریابی محتوا را به دلیل ایجاد همین همسویی، با ارزش میدانند و معتقدند که یک استراتژی محتوای قوی مانند یک قطبنمای راهنما عمل میکند. این استراتژی شما را به سمت موضوعات و قالبهایی هدایت میکند که کاملا با اهداف کسبوکارتان همسو هستند، بنابراین صرفا با هدف تولید محتوا، دست به تولید محتوا نمیزنید.
اما دقت کنید در طول این مسیر ممکن است مرتکب اشتباه نیز بشوید. برای مثال اگر بدون داشتن استراتژی مناسب و شناخت کافی از سلایق و نیاز مخاطبان هدف خود اقدام به تولید محتوا کنید، قطعا با شکست مواجه خواهید شد.
-
استراتژی بازاریابی محتوا، راهنمایی برای تولید و توزیع محتوا
به گفته بازاریابان دیجیتال، مفهوم «استراتژی» در بازاریابی محتوا صرفا به این معناست که نقشهای در اختیارتان قرار میدهد تا شما را از جایی که هستید به جایی که میخواهید برسید هدایت کند. بهعنوان مثال اگر به دنبال جذب لید بیشتر از طریق محتوا هستید، بهترین کار این است که محتوایی برای انتهای قیف بازاریابی (Bottom-of-the-Funnel) تولید کنید.
نکته مهم این است که یک استراتژی بازاریابی محتوا به این سوالات پاسخ میدهد: «چگونه این کار را انجام میدهید؟ چه کلمه کلیدی را هدف قرار میدهید، حجم جستجو و سختی آن به چه صورت است؟ و چه رویکردی را برای انتشار محتوا به کار خواهید گرفت؟ بنابراین استراتژی بازاریابی محتوا مسیر را برای شما روشن میکند و بدون داشتن آن چارهای ندارید جز اینکه بهصورت کورکورانه به حرکت خود ادامه بدهید.
در این چارچوب استراتژیک لازم است نوع محتوایی را که میخواهید خلق کنید، مانند پستهای وبلاگ، اینفوگرافیکها، ویدیوها و پادکستها را مشخص کنید و در قدم بعدی موثرترین کانالها را برای توزیع محتوا، چه در پلتفرمهای شبکههای اجتماعی و ایمیل مارکتینگ و چه از طریق وبسایت خودتان مشخص کنید. به لطف این برنامهریزی میتوانید از تولید محتوای به موقع و مرتبط با علایق و نیازهای مخاطبان خود مطمئن شوید و از این راه، حمایت مشتریان از برندتان را تضمین کنید.
-
بهینهسازی منابع
تدوین یک استراتژی بازاریابی محتوا کامل به شما این امکان را میدهد تا تخصیص منابع را بهطور کارآمدتری انجام بدهید؛ این منابع میتواند شامل زمان، بودجه یا نیروی انسانی باشد. وقتی میدانید قرار است چه نوع محتوایی تولید و آنها را در چه پلتفرمهایی منتشر کنید، بهراحتی میتوانید تلاشها و بودجه خود را به سمت فعالیتهایی هدایت کنید که بیشترین بازگشت سرمایه (ROI) را برای شما به همراه دارند.
-
بهبود شانس دیده شدن در فضای آنلاین
اگر موفق شوید استراتژی بازاریابی محتوایی را که مشخص کردهاید بهخوبی اجرا کنید میتوانید شانس نمایش وبسایتتان را در صفحات اول نتایج موتورهای جستجو بالا ببرید. محتوای باکیفیت و بهینهشده جزو فهرست موردعلاقه موتورهای جستجو قرار میگیرد و در نتایج جستجو رتبه بالاتری کسب میکند که درنهایت منجر به افزایش ترافیک ارگانیک میشود. با استفاده از کلمات کلیدی و تولید محتوا درباره موضوعات موردعلاقه مخاطبان هدف خود، میتوانید مشتریان بالقوه بیشتری را به وبسایت خود جذب کنید.
-
ایجاد اعتبار و اعتماد برای برندها
با تولید مداوم محتوای باکیفیت، مرتبط و ارزشمند، این شانس را دارید که برند خود را بهعنوان یک رهبر فکری در صنعتی که در آن مشغول به فعالیت هستید، معرفی کنید. این اعتبار باعث شکلگیری اعتماد میان شما و مخاطبانتان میشود و نقش مهمی در ایجاد روابط بلندمدت با آنها و وفاداری مشتریان ایفا میکند.
یک استراتژی بازاریابی محتوا تضمین میکند که محتوای شما نه تنها باعث جلب توجه مخاطبان میشود، بلکه برای آنها ارزش خلق میکند و تشویقشان میکند تا با برند تعامل بیشتری داشته باشند و دوباره بازگردند.
برنامه استراتژی بازاریابی محتوا از چه اجزایی ساخته شده است؟
در این قسمت به تعدادی از عناصر کلیدی که باید هنگام ایجاد یک برنامه بازاریابی استراتژی محتوا در نظر بگیرید اشاره میکنیم:
-
اهداف و مقاصد
بهتر است قبل از تولید محتوا این سوالات را از خودتان بپرسید: هدف شما از تولید محتوا چیست؟ آیا میخواهید آگاهی از برند را افزایش دهید یا لید تولید کنید؟ یا شاید میخواهید تعامل با مشتریانتان را بهبود بدهید؟ آیا هر سه هدف را در ذهن دارید یا چیز دیگری؟
تعیین این اهداف برای شما حکم ستاره شمالی را دارد و هر زمان که احساس کردید از مسیر اصلی منحرف شدهاید میتواند دوباره شما را به مسیر بازگرداند. بنابراین، اگر مطمئن نیستید که آیا باید یک نوع خاص از محتوا را در استراتژی خود بگنجانید یا نه، میتوانید به ستاره شمالی (همان اهدافتان) نگاه کنید و به این نتیجه برسید که آیا این نوع محتوا شما را به جهتی که میخواهید هدایت میکند یا نه.
-
پرسونا یا شخصیت مخاطب هدف
پرسونای مخاطب (یا پرسونای خریدار) یک بازنمایی نیمه تخیلی از مشتری ایدهآل شما براساس دادهها و تحقیقات است که به شما کمک میکند تا درک کنید باید برای چه افرادی محتوا تولید کنید.
برای ایجاد یک پرسونای مخاطب دقیق، باید از نظرسنجیها و مصاحبهها استفاده کنید و با بررسی بازخوردهای شبکههای اجتماعی خود به دادههای موردنیازتان دست پیدا کنید. این دادهها میتواند شامل اطلاعات جمعیتشناختی مخاطبان، علایق، مشکلات و ترجیحات محتوایی آنها باشد.
دانستن این اطلاعات به شما کمک میکند تا انواع محتوا، موضوعات و کانالهای بازاریابی را که به شما در رسیدن به اهدافتان کمک میکنند، شناسایی کنید.
-
حسابرسی و تجزیه و تحلیل محتوا
پس از اینکه پرسونای مخاطب خود را مشخص کردید، محتواهای فعلیتان را بررسی کنید تا مشخص کنید چه رویکردی برای شما مناسب است و چه رویکردی برای شما جوابگو نیست. با این کار، میتوانید شکافها و فرصتهای محتوا را شناسایی کنید.
در بخش «حسابرسی محتوا» در برنامه بازاریابی استراتژی محتوای خود، موارد زیر را توضیح دهید:
- انواع محتوا و موضوعاتی که قبلا برای شما خوب کار کردهاند (به عنوان مثال، وبلاگهایی که در مورد توسعه وب بحث میکنند، ویدیوهای کوتاه که ترفندهای کدنویسی را توضیح میدهند و غیره)
- انواع محتوا و موضوعاتی که جذابیت و کششی برای مخاطب ایجاد نمیکنند (به عنوان مثال، مقالاتی در مورد تکامل برنامهنویسی).
- شکافها و فرصتهای محتوایی که کشف کردهاید.
میتوانید از ابزارهایی مانند Google Analytics و تجزیهوتحلیل شبکههای اجتماعی برای ارزیابی عملکرد محتوای خود استفاده کنید. این ابزارها با استخراج الگو از محتواهایی که بهترین عملکرد را داشتهاند میتوانند توصیههای مفیدی را درباره محتواهایی که قصد دارید در آینده منتشر کنید در اختیارتان قرار بدهند.
برای مطالعه بیشتر این مقاله را از دست ندهید:
سوشال مدیا مارکتینگ چیست و چگونه استراتژی آن تدوین میشود؟
-
نوع و کانال انتشار محتوا
در مرحله بعد لازم است انواع محتواها (بهعنوان مثال، پستهای وبلاگ، ویدیوها و تیزر تبلیغاتی، اینفوگرافیکها) و کانالهای بازاریابی را که قصد دارید این محتواها را از طریق آنها منتشر کنید (به عنوان مثال، وبسایت، رسانههای اجتماعی، ایمیل) مشخص کنید.
مطمئن شوید که این محتواها و کانالهای انتشارشان را بر اساس ترجیحات مخاطبان و پلتفرمی که آنها بیشترین زمان خود را بهصورت آنلاین در آن سپری میکنند، انتخاب کرده باشید.
-
فرآیند تولید محتوا
این بخش از برنامه استراتژی بازاریابی محتوا، همه مراحل تولید محتوا را از ایده پردازی تا انتشار در برمیگیرد. این فرآیند شامل تعیین نقشها و مسئولیتها برای اعضای تیمهای داخلی یا فریلنسرها میشود. برای برنامهریزی و زمانبندی انتشار محتوا بهتر است از قبل یک تقویم محتوای تهیه کنید.
-
اندازهگیری و تجزیه و تحلیل
گام بعدی، تعیین معیارها و شاخصهای کلیدی عملکرد (KPIs) برای ارزیابی میزان موفقیت محتواست. برای هر هدف، معیارهای مشخصی تعریف کنید. بهعنوان مثال:
- نرخ تعامل (Engagement Rate): برای سنجش آگاهی از برند، ببینید چند درصد از مخاطبان با محتوای شما از طریق لایک، کامنت و به اشتراک گذاری درگیر شدهاند.
- نرخ تبدیل (Conversion Rate): برای سنجش میزان تولید لید، ببینید چه درصدی از بازدیدکنندگان وبسایت شما بعد از خواندن محتوایی که منتشر کردهاید، اقدامی مانند ثبتنام در خبرنامه یا خرید محصول را انجام دادهاند.
از ابزارهای تجزیهوتحلیل مانند Google Analytics و ابزارهای تجزیه و تحلیل داخلی شبکههای اجتماعی برای نظارت منظم بر عملکرد محتوا استفاده کنید تا در صورت نیاز استراتژی بازاریابی محتوا خود را تغییر دهید.
-
حکمرانی محتوا
حکمرانی محتوا به معنای تعیین استانداردها و خط مشیهایی برای ایجاد، انتشار و نگهداری محتواست که با هدف تضمین انسجام و کیفیت محتوا در طول زمان انجام میشود.
در این بخش از برنامه استراتژی محتوای خود، دستورالعملها و معیارهایی را که در ادامه به آنها اشاره میکنیم، در نظر بگیرید:
سبک محتوا (Content Style Guidelines): این دستورالعملها نحوه ارائه و فرمتبندی محتوای شما را مشخص میکنند که میتوانند مواردی مانند استفاده از تصاویر، طول جملهها، ساختار متن و موارد دیگر را در بر بگیرند.
لحن صدا (Tone of Voice Guidelines): این دستورالعملها شخصیت و صدای برند شما را در محتواها تعریف میکنند. لحن صدا میتواند رسمی، دوستانه، شوخطبع، یا هر چیز دیگری باشد که با برند شما مطابقت داشته باشد.
معیارهای کیفیت محتوا (Content Quality Criteria): این معیارها مشخص میکنند که محتوای شما باید از چه استانداردهایی برخوردار باشد. بهعنوان مثال، این موارد میتوانند شامل دقت اطلاعات، اصالت، خوانایی و جذابیت محتوا باشند.
تعیین این دستورالعملها تضمین میکند که اعضای تیم یا فریلنسرهای شما محتوایی سازگار، منسجم و باکیفیت برای مخاطبانتان تولید کنند.
چطور یک چارچوب استراتژی بازاریابی محتوا تهیه کنیم؟
-
اهدافتان را از بازاریابی محتوا تعیین کنید
اولین قدم در ایجاد یک استراتژی بازاریابی محتوا، تعیین اهداف است. چرا میخواهید محتوا تولید کنید؟ ممکن است این موضوع واضح و بدیهی به نظر برسد، اما این سوالات هسته اصلی یک استراتژی بازاریابی محتوای مفید به حساب میآیند:
شناسایی اهداف: آیا میخواهید آگاهی از برندتان را افزایش بدهید یا مخاطب راغب (لید) بیشتری جذب کنید؟ آیا به دنبال فروش بیشتر هستید یا میخواهید با مخاطبان خود تعامل بیشتری داشته باشید؟ شاید هم قصد دارید بهعنوان یک رهبر فکری در صنعت خودتان شناخته شوید.
برای مطالعه بیشتر این مقاله را از دست ندهید:
آشنایی با اصول بازاریابی؛ تکنیک های بازاریابی برای فروش موفق
اولویتبندی اهداف: بعد از اینکه فهرستی از اهداف مد نظرتان تهیه کردید، آنها را بهترتیب از مهمترین تا کماهمیتترین رتبهبندی کنید. این کار میتواند به شما در تصمیمگیری درباره اینکه کدام یک از بخشهای استراتژی بازاریابی محتوا نیاز به اقدام فوری دارند، کمک کند.
استفاده از چارچوب SMART برای تعریف اهداف: چارچوب SMART به شما کمک میکند تا اهداف کلی را به اهداف جزئیتر و عملی تبدیل کنید. SMART مخفف کلمات Specific (مشخص)، Measurable (قابلاندازهگیری)، Achievable (قابلدستیابی)، Relevant (مرتبط) و Time-Bound (محدود به زمان) است.
برای هر هدف از خودتان بپرسید:
- آیا این هدف به اندازه کافی خاص است؟
- چه شاخصهایی برای سنجش موفقیت این هدف وجود دارد؟
- آیا این هدف واقعبینانه است؟
- آیا این هدف با اهداف کلی کسبوکار شما مرتبط است؟
- آیا یک چارچوب زمانی برای رسیدن به این هدف تعیین کردهاید؟
-
پرسونای مخاطب هدفتان را مشخص کنید
برای ایجاد یک برنامه موفق برای بازاریابی محتوا باید مخاطب هدف محتوای خود یا همان پرسونای خریداران خود را بهطور واضح تعریف کنید. این بخش جزء مهمی از مرحله برنامهریزی استراتژی بازاریابی محتوا محسوب میشود. با شناختن مخاطب هدف خود، میتوانید محتوای مرتبطتر و باارزشتری تولید کنید که مخاطبان بخواهند آن را بخوانند و در نهایت به مشتری برند شما تبدیل شوند.
برای این منظور میتوانید با جمعآوری و تحلیل دادهها به استخراج الگو بپردازید و در صورت لزوم از این دادهها برای ادامه دادن یا تغییر در استراتژی انتخابی استفاده کنید.
-
از حسابرسی محتوا غافل نشوید
اگر میخواهید از انواع مختلفی از محتوا استفاده کنید باید با انجام حسابرسی محتوا بهترین و ضعیفترین محتواهای خود را ارزیابی کنید. به این منظور باید در ابتدا شکافهای موضوعی و قالببندی را پیدا کنید، سپس به بررسی کیفیت و ارتباط محتوا بپردازید. در مرحله بعد باید به دنبال راههایی برای بازآفرینی محتوای تولیدشده باشید و در نهایت یک گردش کار محتوا ایجاد کنید.
-
یک سیستم مدیریت محتوا انتخاب کنید
مدیریت محتوا شامل بخشهای حیاتی مانند ایجاد محتوا، انتشار محتوا و تحلیل محتوا میشود. برای اینکه بتوانید به روشی آسان و پایدار، محتوای خود را ایجاد، مدیریت و ردیابی کنید، بهتر است روی یک سیستم مدیریت محتوا (CMS) سرمایهگذاری کنید.
-
نوع محتوا را تعیین کنید
انواع مختلفی از محتوا وجود دارد که میتوانید آنها را ایجاد کنید، از محتوای نوشتاری مانند کتابهای الکترونیکی و پستهای وبلاگ گرفته تا محتوای صوتی مانند پادکستها. یک استراتژی محتوای عالی، ترکیبی از تصمیمگیری، تحلیل دادهها و ریسکپذیری است. در این مرحله، این نکات را حتما مدنظر قرار بدهید:
- نوع محتوا را با در نظر گرفتن پرسونای خریداران و اهدافتان مشخص کنید.
- در هنگام بررسی منابعی که برای تولید محتوا دارید، نگاه نقادانه داشته باشید و از خودتان این سوالات را بپرسید: تیم شما چقدر بزرگ است؟ تیم شما چقدر زمان برای تولید محتوا دارد؟ تیم فعلی شما چه مهارتهایی دارد؟ برای چه نوع محتوایی به آموزش نیاز دارید و چه چیزی را باید برونسپاری کنید؟ بودجه محتوا شما چقدر است؟
- موضوع، قالبها و کانالهای مناسب را برای انتشار محتوای خود تعیین کنید.
-
از طوفان فکری برای تولید ایده استفاده کنید
از نتایج حسابرسی محتوا، تحقیق درباره پرسونای خریدار و مرور اهداف خود برای تصمیمگیری بهتر استفاده کنید. مرور اجمالی این اطلاعات قبل از جلسات طوفان فکری به شما کمک میکند تا این موارد را در اولویت قرار دهید. برای این کار میتوانید از انواع روشهای طوفان فکری استفاده کنید.
-
محتوای خود را منتشر و مدیریت کنید
برنامه بازاریابی محتوا با انتشار محتوا تمام نمیشود؛ لازم است این محتواها را بعد از انتشار، سازماندهی کنید. پس:
- یک تقویم محتوایی ایجاد کنید.
- محتوای خود را بهینهسازی کنید.
- فرایند و عملکرد محتوا را آنالیز و پیگیری کنید.
- بعد از تجزیهوتحلیل دادهها در استراتژی بازاریابی محتوا خود تجدید نظر کنید.
در پایان لازم است اشاره کنیم که اگرچه به قول بیل گیتس محتوا پادشاه است، اما یک استراتژی بازاریابی محتوا مناسب حکم تاج این پادشاه را دارد. پس اگر میخواهید رشد و توسعه کسب وکار خود را محقق کنید باید روی یک برنامه استراتژی بازاریابی محتوا مناسب سرمایهگذاری کنید.
اگر برای تولید محتوای جذاب و خلاقانه زمان کافی ندارید پیشنهاد میکنیم این کار را به یک آژانس تبلیغاتی حرفهای برونسپاری کنید. تیم تولید محتوای ما در آژانس دیجیتال مارکتینگ بلوباکس در این زمینه آماده خدمترسانی به شماست. برای آشنایی با خدمات آژانس تبلیغاتی بلوباکس میتوانید از وبسایت ما دیدن کنید. همچنین میتوانید از طریق ایمیل info@bbdagency.com با ما در ارتباط باشید.
منبع