بازاریابی شبکه های اجتماعی چیست و چه انواعی دارد؟

از فرصت های رشد پنهان در بازاریابی شبکه های اجتماعی چه می دانید؟

SCROLL

آنچه در این مقاله می‌خوانید

اولین باری را که عضو یکی از پلتفرم‌های شبکه اجتماعی شدید به خاطر بیاورید؛ در آن زمان شاید بزرگ‌ترین چیزی که به شما انگیزه می‌داد تا وارد این پلتفرم ها شوید پیدا کردن دوستان قدیمی یا دنبال کردن خواننده یا گروه موسیقی موردعلاقه‌تان در این شبکه‌ها بود و احتمالا هیچ‌وقت فکر نمی‌کردید که روزی این پلتفرم‌ها همه ابعاد زندگی ما را از آموزش گرفته تا خرید و سفارش محصولات، تحت‌تاثیر قرار بدهند.

اغراق نیست اگر بگوییم بعد از دود آتش، شبکه‌های اجتماعی مهم‌ترین کشف بشر برای برقراری ارتباط بوده است و حالا این ابزارهای ارتباطی به یکی از مهم‌ترین سرمایه‌های کسب‌وکارها برای جذب مشتریان و ارتباط با آن‌ها تبدیل شده‌اند. طبق آمارها 74 درصد از مصرف‌کنندگان برای خرید محصولات موردنیازشان به شبکه‌های اجتماعی وابسته هستند! پس جای تعجب نیست که چرا در سال‌های اخیر، بازاریابی شبکه‌ های اجتماعی یا همان سوشال مدیا مارکتینگ (SMM) به یکی از مهم‌ترین انواع بازاریابی در کسب وکار تبدیل شده است.

در این مقاله قصد داریم شما را با مزایا، معایب، روش‌ها و هرآنچه که باید از بازاریابی شبکه های اجتماعی بدانید آشنا کنیم. پس با ما همراه باشید.

 

شبکه اجتماعی چیست؟

ابزار اصلی شما برای بازاریابی شبکه های اجتماعی، چیزی نیست جز خود شبکه‌های اجتماعی. پس بهتر است قبل از هر چیز با این ابزار آشنا شویم. شبکه‌های اجتماعی یا همان سوشال مدیا به کلیه ابزارهای ارتباطی و محتوایی گفته می‌شود که به کمک اینترنت و تکنولوژی‌های دیجیتال ساخته و به اشتراک‌ گذاشته می‌شود. این ابزارها به افراد این امکان را می‌دهند تا به‌صورت آنلاین با یکدیگر در ارتباط باشند، محتوا تولید کنند و محتوای خود را با دیگران به اشتراک بگذارند.

شبکه‌های اجتماعی، وبلاگ‌ها، ویدیوهای آنلاین، فروم‌ها، پادکست‌ها و بسیاری از ابزارهای مشابه، به‌عنوان سوشال مدیا شناخته می‌شوند. سوشال مدیا به کاربران این امکان را می‌دهد تا به‌راحتی با سایر افراد در سراسر جهان ارتباط برقرار کنند، محتوا را به اشتراک بگذارند، نظرات خود را در مورد موضوعات مختلف بیان کنند و از دیدگاه‌ها و تجربیات دیگران بهره ببرند.

استفاده از سوشال مدیا در قالب بازاریابی شبکه های اجتماعی به رشد و توسعه کسب‌ و کارها کمک شایانی می‌کند. مثلا برندها می‌توانند با مشتریان خود تعامل داشته باشند؛ روابط بیشتری با آن‌ها برقرار کنند و کالا و خدمات خود را به صورت هدفمند تبلیغ کنند. کسب‌وکارهای مختلف با افزایش فعالیت خود در شبکه‌های اجتماعی می‌توانند برند خود را بهتر به مخاطبان خود معرفی کنند.

 

بازاریابی شبکه های اجتماعی چیست؟

بازاریابی شبکه های اجتماعی یا (SMM) Social Media Marketing پیچیدگی‌های بسیاری دارد اما می‌توان آن را به زبان ساده و کوتاه تعریف کرد. سوشال مدیا مارکتینگ یکی از انواع دیجیتال مارکتینگ است که از پلتفرم‌های شبکه‌های اجتماعی برای معرفی برندها، تعامل با مشتریان و جذب مخاطب جدید استفاده می‌کند و این فعالیت‌ها در پلتفرم‌های مختلف و با روش‌های مختلف انجام می‌شود. برخلاف آنچه که عموم مردم باور دارند، این نوع بازاریابی چیزی فراتر از انتشار پست‌‌های بدون‌برنامه در شبکه‌های اجتماعی است.

سوشال مدیا مارکتینگ موثر نیازمند برنامه‌ریزی و استراتژی مناسب است. باید به محض اینکه پروفایل‌ کسب‌وکار خود را ایجاد کردید، روی نگهداشت و بهینه‌سازی آن کار کنید. سپس، باید یک تقویم محتوا تهیه کنید که در آن مشخص شود چه چیزی را، چه زمانی و در کدام پلتفرم پست خواهید کرد. پست‌هایی که در شبکه‌های اجتماعی منتشر می‌کنید باید ترکیبی از متن، عکس، ویدیو و استوری باشند که تصویری مثبت از برند شما ارائه بدهند و بتوانند مخاطب هدف را جذب کنند. علاوه‌بر انتشار محتوای منحصربه‌فرد و پیوسته لازم است به‌طور منظم به کامنت‌ها، لایک‌ها و اشتراک‌گذاری‌ها پاسخ بدهید تا اعتبار برند خودتان را رصد کنید و با مخاطبان خود یک اجتماع تشکیل بدهید.

بازاریابی شبکه های اجتماعی به افزایش آگاهی از برند از طریق شبکه های اجتماعی می‌گویند.

مزایای بازاریابی شبکه‌ های اجتماعی

شبکه‌های اجتماعی به دلیل محبوبیت و انعطاف‌پذیری بالایی که دارند به ابزاری قدرتمند در فرآیندهای مارکتینگ و بازاریابی کسب‌وکارها تبدیل شده‌اند. همچنین برخلاف روش‌های بازاریابی سنتی مانند بیلبوردهای تبلیغاتی، بنر تبلیغاتی، تبلیغات چاپی مثل بروشورهای تبلیغاتی، پوستر تبلیغاتی و آگهی‌های رادیویی، بازاریابی شبکه ‌های اجتماعی قابلیت اندازه‌گیری و رصد کردن دارند. در ادامه به مهم‌ترین مزایای بازاریابی شبکه‌ های اجتماعی اشاره می‌کنیم.

  • کمک به افزایش آگاهی از برند

طبق آمارها در سال 2024 تعداد کاربران شبکه‌های مجازی در کل جهان به بیش از 5 میلیارد نفر رسیده! با توجه به این رقم، اگر کسب‌و‌کار شما در سوشال مدیا فعالیتی نداشته باشد، فرصت ارتباط با میلیاردها مخاطب یا حتی مشتری را از دست خواهید داد. در واقع، شبکه‌‌های اجتماعی با افزایش تعامل، از طریق کامنت‌ها، لایک‌ها، اشتراک‌گذاری‌ها، بازنشرها و ذخیره‌سازی محتواها به تقویت آگاهی از برند کمک می‌کنند. همچنین می‌توانند با هدایت مستقیم ترافیک به وب‌سایت شما، سهم زیادی در افزایش آگاهی از برند داشته باشند. برای دستیابی به این هدف بهتر است لینک وب‌سایت و سایر پیشنهادات خود را در بایو پیج و کپشن پست‌ها قرار دهید.

  • جذب مشتریان راغب (Lead) و افزایش نرخ تبدیل

با تبلیغات در شبکه های اجتماعی شما می‌توانید مشتریان راغب یا همان لید بیشتری را جذب کنید و به این ترتیب نرخ تبدیل و میزان فروش خود را افزایش بدهید. زیرا شما از این راه به‌طور مستقیم برای افرادی تبلیغ می‌کنید که با دنبال کردن صفحه شما، از قبل تمایلشان را به برندتان نشان داده‌اند.

برای جذب لید از طریق شبکه‌های اجتماعی می‌توانید از این روش‌ها استفاده کنید:

  • برگزاری مسابقه
  • لینک‌دهی در قسمت بایو صفحات اجتماعی
  • پخش زنده یا Live
  • برگزاری کمپین‌های بازاریابی شبکه‌ های اجتماعی
  • فروش از طریق پروفایل‌های اجتماعی
  • بهبود روابط با مشتریان

از طریق ارتباط و تعامل موثر با دنبال‌کنندگان‌تان در شبکه‌های اجتماعی می‌توانید با آن‌ها روابطی پایدار ایجاد کنید. برای رسیدن به این هدف، می‌توانید با آن‌ها محتواهای تعاملی به اشتراک بگذارید، به سوالات و نظرات‌شان پاسخ بدهید و در صورت نیاز به آن‌ها کمک کنید. همچنین می‌توانید از طریق پرسیدن سوال در مورد محصولات و مشکلات موجود، یا برگزاری قرعه‌کشی، اعتماد مخاطبان خود را جلب کنید و به آن‌ها نشان بدهید که برای نظرات‌شان ارزش قائلید و قدردان حمایت آن‌ها هستید. به این ترتیب می‌توانید روابط خود را با مشتریان‌تان تقویت کنید.

  • فرصت یادگیری از رقبا

شبکه‌های اجتماعی عالی‌ترین روش برای زیر نظر داشتن و رصد رقبا محسوب می‌شوند. این زیر نظر داشتن می‌تواند شامل استراتژی‌های آن‌ها در شبکه‌های اجتماعی، محصولاتی که تبلیغ می‌کنند، کمپین‌هایی که اجرا می‌کنند و میزان تعامل آن‌ها با دنبال کنندگان‌شان باشد.

شبکه‌های اجتماعی به شما این امکان را می‌دهند تا ببینید کدام استراتژی برای رقبا موثر است و کدام یک نیست؛ در نتیجه، می‌توانند به شما این سرنخ را بدهند که باید چه رویکردی را در پیش بگیرید. در نهایت، بررسی صفحات اجتماعی رقبا در شبکه‌های اجتماعی می‌تواند به شما کمک کند تا مطمئن شوید که رویکرد بازاریابی شما متمایز و منحصر به برندتان است.

تا این‌جا با مزایای بازاریابی شبکه‌های اجتماعی آشنا شدید اما این رویکرد هم مانند سایر رویکردها در کنار مزایای فوق‌العاده، معایبی نیز دارد که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم.

 

معایب بازاریابی شبکه‌ های اجتماعی

معایب سوشال مدیا مارکتینگ عبارت‌اند از:

  • نیاز به وقت و انرژی زیاد

حضور قوی در شبکه‌های اجتماعی نیازمند صرف وقت و تلاش بسیار است و کسب‌وکارها باید پتانسیل حضور و تولید محتوای منظم در این پلتفرم‌ها را در خود ایجاد کنند.

  • تنوع پلتفرم‌های سوشال مدیا و تغییر دائمی الگوریتم‌ها

بازاریابی موثر در شبکه‌های اجتماعی نیازمند درک عمیق از پلتفرم‌های مختلف و توانایی ایجاد محتوای جذاب، تجزیه‌و‌تحلیل داده‌ها و تصمیم‌گیری بر اساس داده‌هاست. برای حضور در هر پلتفرم باید دانش عمیقی از ویژگی‌ها و مزایا و معایب آن داشت. به‌علاوه، پلتفرم‌های شبکه‌های اجتماعی دائما الگوریتم‌ها و سیاست‌های خود را تغییر می‌دهند که پیش‌بینی و حفظ موفقیت کسب‌وکارها را در این پلتفرم‌ها دشوار می‌کنند.

  • پتانسیل لطمه زدن به شهرت برند

اگرچه شبکه‌های اجتماعی برقراری ارتباط با مشتریان را آسان می‌کنند، اما از طرفی فضایی را برای مشتریان فراهم می‌کنند تا شکایات و نارضایتی‌های خود را به‌صورت عمومی بیان کنند. این موضوع ممکن است عواقب ناخواسته‌ای را برای کسب‌وکارها به همراه داشته باشد و در صورت عدم مدیریت صحیح، می‌تواند به شهرت برند آسیب بزند.

  • پیچیده بودن سنجش دقیق اثربخشی تبلیغات

در نهایت، اندازه‌گیری دقیق نرخ بازگشت سرمایه‌ (ROI) در بازاریابی شبکه‌ های اجتماعی ممکن است دشوار باشد زیرا در بیشتر موارد این عملیات نیازمند ردیابی چندین معیار مختلف، تجزیه‌و‌تحلیل مجموعه داده‌های پیچیده و در نظر گرفتن فرضیات در مورد دلایل رفتارهای مختلف مصرف‌کنندگان است.

این تصویر نمایانگر تنوع ابزارهای بازاریابی شبکه های اجتماعی است.

معرفی پلتفرم‌های پرطرفدار در بازاریابی شبکه های اجتماعی

تعداد شبکه‌های اجتماعی، فروم‌ها و سایت‌هایی که افراد در آن به تعامل و ارتباط می‌پردازند بسیار زیاد است. پس احتمالا این سوال برای شما پیش می‌آید که باید در کدام یک از این پلتفرم‌ها حضور داشته باشید؟ پاسخ ساده است؛ آنجایی که مخاطب هدف شما فعالیت بیشتری دارد. برای موفقیت در سوشال مدیا مارکتینگ شما باید پرسونای مخاطب خود را به‌دقت شناسایی کنید. چه کسی مخاطب شماست؟ چند سال دارد؟ در کدام کشور یا شهر زندگی می‌کند؟ چه خلق‌وخویی دارد و در نهایت در کدام پلتفرم فعالیت می‌کند؟

با ما همراه باشید تا در ادامه چند مورد از محبوب‌ترین شبکه‌های اجتماعی را به شما معرفی کنیم.

  • فیسبوک (Facebook)

تعداد کاربران: 2.8 میلیارد

مخاطبان: نسل Z و نسل هزاره (رده سنی 24-35)

بیشترین تاثیرگذاری در صنعت B2C

بهترین کاربرد: آگاهی از برند، تبلیغات، ساخت اجتماع

فیسبوک بزرگ‌ترین و باسابقه‌ترین پلتفرم در میان سایر پلتفرم‌های شبکه‌های اجتماعی محسوب می‌شود. از زمان راه‌اندازی آن در سال 2004، فیسبوک به ابزاری ارزشمند برای کسب‌وکارهای B2C تبدیل شده و ابزارهای تبلیغاتی پیشرفته و فرصت‌های ارگانیک (غیر تبلیغاتی) را برای مخاطبان خود فراهم می‌کند.

بازاریابی در این شبکه اجتماعی بیشتر با هدف آگاهی از برند و تبلیغات در شبکه های اجتماعی صورت می‌گیرد. فیسبوک با ارائه ابزارهای تبلیغاتی هدفمند و تحلیل داده‌های جامع، به کاربران این امکان را می‌دهد تا استراتژی‌های بازاریابی و تبلیغاتی خود را بهبود بدهند و به هدف خود در جذب مخاطبان بیشتر و افزایش فروش دست پیدا کنند.

  • اینستاگرام (Instagram)

تعداد کاربران: 1 میلیارد

مخاطبان: نسل Z و نسل هزاره

بیشترین تاثیرگذاری در صنعت B2C

بهترین کاربرد: تصاویر و ویدیوهای باکیفیت، محتوای تولیدشده توسط کاربر (UGC) و تبلیغات

اینستاگرام که بیش از یک دهه از راه‌اندازی آن می‌گذرد موفق شد به‌سرعت جای خود را در میان کاربران باز کند. این پلتفرم برای برندهایی که می‌خواهند محتوای بصری جذاب به اشتراک بگذارند، ایده‌آل است. وجه تمایز دیگر اینستاگرام، ابزارهای پیشرفته تجارت الکترونیک آن است.

اینستاگرام این فضا را به کاربران می‌دهد تا برندهای موردعلاقه خود را کشف کنند، محصولات و خدمات آن‌ها را مرور ‌کنند و بدون خروج از برنامه مراحل خرید خود را تکمیل کنند. همین ویژگی‌هاست که این شبکه را به گزینه‌ای قدرتمند تبدیل می‌کند. در واقع، مصرف‌کنندگان معتقدند این شبکه اجتماعی بهترین تجربه خرید درون برنامه‌ای را به آن‌ها ارائه می‌کند.

برای مطالعه بیشتر در این حوزه، این مقاله را از دست ندهید:

تبلیغات اینستاگرام چگونه در آگاهی از برند معجزه می‌کند؟

 

  • تیک تاک (TikTok)

تعداد کاربران: 1 میلیارد

مخاطبان: نسل Z (بیشترین کاربران) و نسل هزاره

بیشترین تاثیرگذاری در صنعت B2C و سپس B2B

بهترین کاربرد:محتوای ویدیویی کوتاه و خلاقانه، محتوای تولیدشده توسط کاربر (UGC)، ایجاد آگاهی از برند

احتمالا شما هم به‌محض شنیدن نام ویدیو کوتاه به شبکه اجتماعی تیک تاک فکر می‌کنید. این پلتفرم در سال 2020 محبوب شد و همچنان هم توانسته محبوبیت خود را در میان کاربران حفظ کند. اگر قصد ایجاد یک جامعه را دارید، خوب است بدانید که تیک تاک بعد از یوتیوب یکی از بهترین گزینه‌های شماست.

  • X یا همان توییتر سابق

تعداد کاربران: 550 میلیون

مخاطبان: نسل هزاره

بیشترین تاثیرگذاری در صنعت B2B و B2C

بهترین کاربرد: روابط عمومی، خدمات مشتری، جامعه‌سازی

در حالی که اینستاگرام روی محتوای بصری تمرکز می‌کند، X یا همان توییتر سابق روی کلمات تمرکز دارد و یک ابزار عالی برای ساخت اجتماع به حساب می‌آید. استراتژی بازاریابی توییتر با هدف جذب فالوئرها و لیدهای جدید، افزایش نرخ تبدیل، افزایش آگاهی از برند و افزایش فروش انجام می‌شود. یکی از ویژگی‌های مفید این شبکه امکان ری‌پست (Repost) است که فرصت بازاریابی ویروسی را برای کسب‌وکارها فراهم می‌کند.

لینکدین یکی از بهترین ابزارها برای بازاریابی شبکه های اجتماعی است.

  • لینکدین (LinkedIn)

تعداد کاربران: 770 میلیون

مخاطبان: نسل هزاره (بیشترین کاربران) و نسل X (رده سنی 24 به بالا)

بیشترین تاثیرگذاری در صنعت B2B

بهترین کاربرد: ارتباطات B2B ، توسعه کسب‌وکارها و فروش اجتماعی

لینکدین را می‌توان به‌نوعی همکار حرفه‌ای فیسبوک دانست. شاید بتوان گفت لینکدین تنها پلتفرمی است که مخاطبان آن کاملا مشخص هستند: افراد شاغل حرفه‌ای که به دنبال شبکه‌سازی و یافتن فرصت‌های جدید هستند. به همین دلیل، لینکدین سکویی ایده‌آل برای آن دسته از شرکت‌های B2B به شمار می‌رود که به دنبال پیدا کردن تصمیم‌گیرندگان کلیدی و ایجاد یک جامعه با افراد حرفه‌ای صنعت خود هستند.

تبلیغات در لینکدین انواع مختلفی دارد. تبلیغات نمایشی، تبلیغات جست‌وجو، تبلیغات داینامیک، پست‌های تبلیغاتی، تبلیغ در پیام خصوصی و تبلیغ پرداختی در صفحات خصوصی یا صفحه شرکت از انواع تبلیغاتی هستند که در لینکدین امکان‌پذیر هستند. شما می‌توانید با توجه به استراتژی سوشال مدیا مارکتینگ خود و میزان بودجه‌ای که دارید برای تبلیغات در لینکدین برنامه‌ریزی کنید.

 

  • یوتیوب (YouTube)

تعداد کاربران: بیش از 2.4 میلیارد

مخاطبان: عمدتا نسل هزاره اما مخاطبان زیادی در تمامی رده‌های سنی دارد

بیشترین تاثیرگذاری در صنعت B2B و B2C

بهترین کاربرد: آگاهی از برند، سرگرمی طولانی مدت، ویدیوهای آموزشی و توضیحی، سئو، تبلیغات

یوتیوب دومین وب‌سایت پربازدید در جهان است. علاوه‌بر این، بازاریابان آن را دومین پلتفرم برتر برای ایجاد جامعه معرفی می‌کنند. علاوه بر اینکه یک پلتفرم فوق‌العاده محبوب است، کاربرانش تمایل دارند زمان بیشتری را در این شبکه اجتماعی سپری کنند زیرا عمدتا محتوای طولانی‌تری را در اختیار کاربران قرار می‌دهد که آن را به پلتفرمی ایده‌آل برای به اشتراک گذاشتن محتوای آموزشی تبدیل می‌کند.

  • پینترست (Pinterest)

تعداد کاربران: 482 میلیون

مخاطبان: عمدتا نسل هزاره اما مخاطبان قوی در نسل Zدارد

بیشترین تاثیرگذاری در صنعت B2C

بهترین کاربرد: تبلیغات بصری و ایده گرفتن

پینترست یک سوشال مدیا با تاکید بر محتوای بصری است که به کاربران این امکان را می‌دهد تا درباره همه چیز، از مد گرفته تا دکوراسیون خانه، الهام بگیرند. 85 درصد از مخاطبان این شبکه اجتماعی گفته‌اند که پینترست همان جایی است که برای شروع یک پروژه جدید به سراغش می‌روند. بنابراین نه‌تنها یک شبکه فوق‌العاده برای کشف برندها به حساب می‌آید بلکه ابزاری است که به برندها این امکان را می‌دهد تا از طریق محتوای بصری، داستان‌پردازی کنند.

تعداد پلتفرم‌هایی که می‌توانند به بستری برای سوشال مدیا مارکتینگ تبدیل شوند بسیار بیشتر است. شما می‌توانید به پلتفرم‌های اختصاصی در صنعت خودتان نیز به‌عنوان یک بازار نیچ برای مارکتینگ فکر کنید و مخاطبان خاص خود را در آن‌جا پیدا کنید.

 

به طور کلی تبلیغات در فضای مجازی می‌تواند تحولی بزرگ در کسب‌وکارها ایجاد کند؛ برندها می‌توانند از طریق این پلتفرم‌ها با مشتریان قدیمی خود ارتباط داشته باشند و مشتریان جدید پیدا کنند؛ تبلیغات و فروش، افزایش آگاهی از برند و تحلیل داده‌ها هم از دیگر دلایلی هستند که کسب‌وکارها را به استفاده از شبکه‌های اجتماعی در فرآیندهای بازاریابی ترغیب می‌کنند.

اگر شما هم تاکنون نسبت به تبلیغات در شبکه‌های اجتماعی اقدامی نکرده‌اید، وقت آن رسیده که پس از مطالعه این مطلب اولین گام را در راستای این اقدام بردارید. شما می‌توانید با برون‌سپاری بازاریابی شبکه‌های اجتماعی کسب‌وکارتان به آژانس تبلیغاتی بلوباکس، به‌طور حرفه‌‌ای و هدفمند، محصول و خدمات خود را به مخاطب معرفی کنید. ما در آژانس بلوباکس با جدیدترین متدهای تبلیغاتی در حوزه‌های تولید محتوا، طراحی موشن، ساخت تیزر و… به افزایش مشتریان شما کمک می‌کنیم.

 

منبع:

https://www.forbes.com/

 

مقالات مرتبط
FOLLOW US

از فرصت های رشد پنهان در بازاریابی شبکه های اجتماعی چه می دانید؟